HTML

AnimeArt

Egy blog a japán vizuális kultúra rajongóinak, főleg saját tartalommal: Anime Music Video, novella, fanart, soundtrack-ajánlók. A csapat animeblogja az Animecomment.

Friss topikok

  • public hikikomori: Nagyon durva... bocs, nehezen tudok mit mondani... meggyőző... (2008.03.21. 10:03) Samurai Champloo - Obokuri Eeremui
  • : Az animemusicvideos az az oldal, amin nem elhanyagolható angoltudásommal sem tudtam kiigazodni. (2008.03.15. 19:31) 2008 legjobbjai
  • : wow, ez mi kapcsán került fel az Indexre? kedvencem: "Én egy perverz alkoholista állat vagyok" XD (2008.03.15. 19:12) Index videó

Fanart az AnimeArton

2008.03.06. 15:00 :: Khaos

Sokan, főként akik tudják, hogy mit is jelent a fanart megjelölés, már nagyon jól értik mit várhatnak az oldaltól, mindenesetre nekem még vannak kétségeim afelől, hogy ez a népség a töbséget jelenti.
Éppen ezért, gondoltam nem árthat, ha leírom, hogy mit is jelent konkrétan a fanart kifejezés, és hogy mit is várhattok a továbbiakban az oldaltól.

A fanart, mint művészeti forma már régesrég létezik, és tulajdonképpen mindannyian készítettünk ilyeneket, mivel a fanart nem más, mint egy alkotás, amit egy már adott, mondhatni valamilyen médiában közölt történet, avagy annak szereplője, fontos eleme (stb) ihletett. Tehát amikor kiskorunkban lerajzoltuk Micimackót, már fanartot készítettünk, igaz ezek a próbálkozások még nem feltétlenül vezetnek ahhoz a kategóriához, amit itt szeretnénk megjeleníteni.

Az anime fanartok legtágasabb kategóriája, nem meglepő módon, a képek. Milliónyi ember készít naponta milliónyi különböző minőségű anime fanartot, és ezek igen nagy számban kerülnek fel az internetre.

Másik kategória az amv, azaz anime music video, ami igen-igen elterjedt, igaz mennyiségben koránt sem veszi fel a versenyt a képekkel. Az amv-k az informatika fejlődésének köszönhetően váltak a filmkészítői gárdák saját eszközéből a fanok kedvelt műfajává, lehetővé téve az infoguruk számára, hogy a hagyományos művészeten kívül is alkossanak mulaszthatatlant. Egy amv nem más, mint animékből összevágott képsorok-jelenetek, amiket aláfestő zene kísér végig a rövid videón.

Talán, és érthetően, a legkisebb kategória, a legnépszerűbbek közül az írás, idegen szóval fanfic (a fanfiction szó rövidítése). Szösszeneteket, novellákat és akár regényeket is találhatunk az interneten böngészve, amiket egy-egy sorozat ihletett, habár ezek minősége egészen az elolvasásig mindig megkérdőjelezhető.

Más műfajok már csak nagyon ritkán és nagyon nehezen fellelhetők, de mindenképpen említésre méltóak. Sokan nem említenék ide, de mivel mind a szerepjátszás, mind a koszümkészítés és maszkírozás is a művészetekhez tartoznak, számomra egyértelmű, hogy ezek keveredése, a sokak által cosplay-ként ismert kategória, amikor beöltözünk animeszereplőnek és játszunk, is művészetnek tekinthető.
Fontos Japán hagyománnyal bír a szobrászat is, avagy divatosabb, és lényegretörőbb nevén a figurakészítés.


A két legfontosabb linket teszem itt közzé, mert az egyéb kategóriákban irányadó oldalakról nem tudok. Sajnálatos módon az animekultúra ezen oldala egy szervezetlen terület, és a fontosabb oldalak is olyanok, mint a levegőbe hintett porszemek, mivel nem érintik az adott művészet nagy részét, csak annak kicsiny töredékét.

deviantart.com - Ez a legelterjedtebb és leghatalmasabb website, ahol fanartok tényleges millióit találhatjuk. Az oldal eredetileg minden művészeti formát és stílust támogat, de az animekultúra világméretű eluralkodása itt is mutatja magát, és a fanartok, nomeg az anime-manga stílusban készülő saját alkotások az oldal milliós látogatottsága mellett is állandóan a legsikeresebbek.

youtube.com - A világ legismertebb videomegosztója, amit szerintem senkinek sem kell bemutatnom. Nincs más dolgunk, mint a keresett anime címét, vagy éppen a szereplő nevét beírni, és megvárni amíg az oldal szorgosan kidobja nekünk a videókat.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://animeart.blog.hu/api/trackback/id/tr27368063

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása